miércoles, 28 de noviembre de 2007

INTRODUCCIÓ

Un 13 de febrer de 1937, aquest dimarts fa 70 anys, el vaixell de guerra italià Eugeni de Saboya bombardejava Barcelona causant 18 morts i impactant la fàbrica Elizalde, situada al Passeig Sant Joan. Aquest va ser el primer d'una sèrie de bombardejos que van assetjar la ciutat durant gairebé dos anys.


Els atacs aeris sobre Barcelona durant la guerra civil espanyola van iniciar una nova manera d'entendre les confrontacions militars. Amb base a Mallorca, l'aviació italiana (Aviazione Legionaria) i la Legió Condor van castigar la ciutat amb més de vint bombardejos durant dos anys, causant centenars de morts i destruint barris sencers com La Barceloneta.

Es tractava d'un nou model de guerra, basat en la desmoralització de la població i en l'aniquilació dels seus recursos, que va tenir a Barcelona un dels seus primers exemples rellevants.


Els barcelonins van reaccionar amb el que es va anomenar com resistència passivaque va tenir la seva materialització en la construcció d'uns 1.300 refugis antiaeris al llarg de la ciutat.


No hay comentarios: