miércoles, 28 de noviembre de 2007

L'INICI DELS BOMBARDEIJOS. QUI BOMBARDEJA?

Els primers atacs contra Barcelona van ser, però, per mar. El vespre del 10 de novembre de 1936 un vaixell Italià, que es trobava a 14 km de la costa, va disparar uns abusos que no van arribar a les costes barcelonines i van caure al mar.

La nit del 18 de gener de 1937 i els dies 9 i 10 de febrer es van produir nous atacs que, de manera gairebé innòcua, van arribar a la costa. Sembla que alguns obusos es van disparar des d'un submarí Italià.

El primer bombardeig aeri va ser el 16 de març de 1937, a tres quarts de set del matí, efectuat per tres avions que van causar destrosses majorment al Poble Sec i a la Barceloneta. El segon va tenir lloc el 18 d'abril, en què un sol avió va deixar caure la seva càrrega mortal sobre l'avinguda Francesc Layert ( avui Paral·lel) i rodalies.

El primer bombardeig aeri que va causar una gran mortaldat a Barcelona va ser el del 29 de maig de 1937, que era el tercer que patia la ciutat i el primer de nocturn. Set avions trimotors Savoia Marchetti S-18 procedents de Mallorca van llençar, a quarts de quatre de la nit, multitud de bombes, la major part de 50 kg i altres d'incendiàries, sobre la ciutat. Els barris més afectats van ser la Barceloneta i l'Eixample, especialment els voltants de la plaça Ferrer i Guàrdia (avui Urquinaona)i la Via Durruti (avui Via Laietana).



No hay comentarios: